Stardeluxe
Image default
Recreation / Motorcycles

Bandenonderhoud staat op nummer één voor iedereen die veilig wil rijden

Een veilige rit op een motorfiets wordt in belangrijke mate beïnvloed door de staat van de banden. De motorband is de enige verbinding tussen het voertuig en de grond – het belang van de banden voor de rijveiligheid is dan ook groot. Dit aspect is vooral belangrijk voor een motorfiets; rijders van tweewielige voertuigen zijn afhankelijk van een uitstekende grip. Om hun veiligheidskenmerken volledig te ontwikkelen, moet de luchtdruk correct zijn. Motorrijders moeten daarom regelmatig de bandenspanning meten en op tijd nieuwe motorbanden kopen. Waar je op moet letten bij het vervangen van banden en waar je nog meer op moet letten, lees je in de volgende blog.

Continue controle van de bandenspanning is een absolute must

De bandenspanning beïnvloedt zowel het rijcomfort als de veiligheid. In het Verkeersveiligheidsrapport wordt bandendefecten genoemd als belangrijkste oorzaak van ongevallen met motorfietsen. Tot de meest voorkomende defecten die aantoonbaar tot ongevallen leiden, behoren met name een verkeerde bandenspanning en onvoldoende profieldiepte.

Deskundigen raden aan om de luchtdruk minstens één keer per maand te meten, bij voorkeur om de twee weken. Opgelet: Meet altijd de luchtdruk op koude banden (maximale “handwarmte”, d.w.z. 30 graden Celsius). De luchtdruk kan van model tot model verschillen; de juiste waarde vindt je in de handleiding die bij het voertuig wordt geleverd. Veel wegmotoren hebben een voorwaartse druk van 2,25 tot 2,5 bar en een achterwaartse druk van 2,5 tot 2,9 bar. Hier moet je bijvoorbeeld onderscheid maken tussen lege en volgeladen motorfietsen. Als alternatief kun je dergelijke informatie ook rechtstreeks van de fabrikant krijgen. Wie een langere motortocht plant, moet de luchtdruk aanpassen aan het extra gewicht. Vuistregel: 0,2 bar boven de norm is beter dan te weinig. Hetzelfde geldt voor het rijden op de snelweg, omdat je hier met een hogere snelheid rijdt. Een verhoging van de luchtdruk is vooral nodig als een passagier met je meereist of als je extra bagage meeneemt.

Motorbanden kopen: Controle van de profieldiepte van de band

Naast de luchtdruk moet ook de profieldiepte van de banden correct zijn, omdat dit essentieel is voor een optimale grip in alle weersomstandigheden. De wet schrijft 1,6 millimeter voor. Vermijd voor je eigen veiligheid dat je deze limiet tot het uiterste gaat en vervang de banden uiterlijk op twee millimeter. Als je onder de wettelijk vastgestelde limiet reist, riskeer je naast je gezondheid hoge boetes.

Brandstofbesparing door optimale bandenspanning

Bij bijna alle benzinestations heb je een luchtdruksysteem waarmee je de bandenspanning kunt aanpassen. Regelmatig onderhoud van de banden heeft een positief effect: de juiste bandenspanning vermindert de rolweerstand en bespaart brandstof. Slecht afgestelde bandenspanning daarentegen beschadigt de banden permanent en verkort hun levensduur. Als de druk te laag is, kan het rubber zeer heet worden. Als de druk weer te hoog is, veroorzaakt dit ongelijke slijtage. De continue bandencontrole geeft ook aan of de banden beschadigd zijn of niet.

Als de lucht relatief laag is, kan dit wijzen op een defecte klep. Een lekkende klep kan worden gedetecteerd met de zogenaamde “spuugtest”: leg een vingertop van speeksel op de opening van de klep en kijk wat er gebeurt. Als het spit uitpuilt, lekt de klep en moet deze worden vervangen. Gebruik alleen ventieldoppen die goed sluiten en een perfecte rubberen afdichting hebben. Stalen doppen zijn veel stabieler dan kunststof doppen. Vanwege de centrifugaalkrachten is het rijden met vastgeschroefde ventieldopjes verplicht.